Kawa... Obecnie jedna z najpopularniejszych używek, główne źródło kofeiny w naszej diecie, działa pobudzająco i orzeźwiająco. Ale co tak naprawdę wiemy o kawie?
Tym wpisem zacznę cykl informacyjny o tej cudownej substancji.

Czym jest kawa?

Kawa jest napojem przyrządzanym z palonych, zmielonych i zaparzonych ziaren kawowca.
W Europie pojawiła się w XVI wieku a oryginalnie pochodzi z Etiopii. Od tamtej pory stale jej popularność rośnie. Obecnie rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy. Poza swoimi pobudzającymi właściwościami, jest ona źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. (to z nich powstają komórki rakowe)

Zbieramy ziarna i... co dalej?

Nasiona kawowca muszą zostać wypalone. Istnieją 3 style palenia kawy:

Kawa palona jasno - dzięki temu typowi palenia ziarna nabierają orzechowo-cynamonowej barwy. Smak jest delikatny, kwaskowaty i szybko znika z podniebienia. Końcowa temperatura procesu palenia to ok. 205 stopni Celsjusza przez co cukry zawarte w kawie nie zdążą się skarmelizować.
Kawa palona średnio - jest to najpopularniejszy styl palenia. Proces jest przerywany w temperaturze 215 stopni Celsjusza, dzięki czemu część cukrów zdążyła się skarmelizować przyćmiewając naturalną kwaskowatość kawy. Napój parzony na takich ziarnach pozostawia przyjemny kawowy posmak na podniebieniu. 
Kawa palona mocno - Jest to kawa wypalana w temperaturze do 225-235 stopni Celsjusza. W ziarnach tego rodzaju większość cukrów zdążyła się już skarmelizować, ziarna są ciemne i błyszczące od olejków eterycznych. Kawa przyrządzana za pomocą tych nasion ma smak pozbawiony kwaskowości, za to jej aromat jest pełny,długo wyczuwalny, ciężki, ze słodkawymi nutami.

Proces taki przeprowadza się w specjalnych podgrzewanych bębnach. (Jeden z nich na zdjęciu powyżej. Zdjęcie zostało zrobione w restauracji San Marco ul Długa 4, Gdańsk) Od razu po wypaleniu ziarna muszą zostać schłodzone aby przerwać procesy w nich zachodzące. Chłodzenie odbywa się za pomocą przepływu powietrza lub wody. 

Kiedy mamy już nasze ziarna wypalone i schłodzone, po zmieleniu są gotowe do parzenia.

Dzisiaj z radością podzieliłem się z wami wiedzą na temat palenia ziaren kawy. To jednak dopiero początek, w kolejnym poście opiszę jak można przeprowadzić taki proces w domowych warunkach i cieszyć się świeżą wypalaną według własnych preferencji kawą. 

Categories:

Leave a Reply