Witam wszystkich czytelników, zgodnie z obietnicą przyszedł dzisiaj czas na kolejny z serii artykułów o kawie. Dzisiaj postanowiłem opisać 3 podstawowe gatunki kawy i rozjaśnić co to znaczy kiedy na opakowaniu widnieją jakieś dziwne procenty z egzotycznymi nazwami :)
W naszej restauracji San Marco mamy 2 rodzaje kawy:
1) Sami wypalamy swoje ziarna kawy ze 100% ziaren arabiki pochodzącej z Ameryki Południowej co zapewnia idealny aromat i świeżość.
2) Oryginalna włoska Lavazza, która jest mieszanką arabiki i robusty(dokładne proporcje są tajemnicą firmy)
Co to dokładnie znaczy będziecie wiedzieli po lekturze tego krótkiego wpisu.

Co znaczy "arabika"


Arabika jest to gatunek kawowca o którym pierwsze wzmianki można przeczytać już w tekstach z X wieku.
Z ziaren tej rośliny powstaje delikatniejszy od innych napar kawy, w smaku cechuje go mniejsza gorycz. Jest ona droższa z uwagi na mniejszą odporność rośliny od innych gatunków. Wymaga odpowiedniego pH gleby, odpowiednich warunków oświetlenia, regularnego nawadniania oraz cechuje się dłuższym cyklem dojrzewania niż inne gatunki. Wywodzi się ona jak sama nazwa wskazuje z Arabii, początkowo uprawiana jedynie w Etiopii, Sudanie, Jemenie i Kenii. Obecnie uprawy tej rośliny można spotkać również w innych "kawowych" państwach: Indonezji, Brazylii i Kolumbii. Powszechnie uważa się, że Arabika jest gwarantem jakości kawy.

Udział w światowej uprawie: około 70%
Zawartość kofeiny: około 1%-1.5%

Robusta


Znacznie mniej popularną ale wcale nie znaczy, że gorszą odmianą kawy jest Robusta. Gatunek ten został odkryty dopiero w XIX wieku. Ten typ kawy zamiennie nazywa się gatunkiem odpornym ponieważ ma znacznie mniejsze wymagania niż szlachetna arabika. Nie imają się jej choroby oraz nie jest tak wybredna co do warunków uprawy. Jej ziarna mają bladozielony kolor i nie zależnie od stylu wypalania dają bardziej intensywną goryczkę niż arabika. Uprawia się ją głównie w Afryce, ale również w Wietnamie. 
Udział w światowej uprawie: około 30%
Zawartość kofeiny: około 2%-2.5%

Liberika


Ostatnim z liczących się gatunków kawy jest Liberika, jednak jest to kapryśna odmiana. Na tych samych drzewach są owoce dojrzałe, nie dojrzałe i przejrzałe dlatego nie jest zbyt popularna wśród plantatorów. Ciężko przewidzieć jej uprawę. Jest ona ceniona przede wszystkim za swoją wydajność ponieważ jej ziarna są około dwukrotnie większe niż ziarna arabiki. Z uwagi na swoje wady, jej udział w światowej produkcji kawy nie przekracza 1%.

Na koniec jeszcze grafika przedstawiająca ziarna arabiki i robusty. Jak widać te ostatnie są nieco ciemniejsze i mniejsze od ziaren swego szlachetnego kuzyna.






Już w poniedziałek można się spodziewać kolejnych kilku słów o kawie. Zachęcam do pozostawiania komentarzy o czym chcielibyście przeczytać, jestem otwarty na propozycje.

Categories:

Leave a Reply