Cappuccino, forma podawania kawy, która najbardziej kojarzy się z Włochami. W tym wpisie przedstawię krótką historię tego napoju.

Ciężko sobie wyobrazić, że ktoś nie słyszał o cappuccino jednak czy wszyscy wiedzą z czego tak naprawdę się skłąda? Cappuccino jest to napój kawowy, który składa się z espresso, gorącego mleka i piany mlecznej. Corocznie od 2000 roku organizowane są mistrzostwa w przygotowywaniu cappuccino. W oryginalnej "mnisiej" wersji mleko było zastąpione śmietanką, jednak Włosi uznali, że jest ona zbyt ciężka

Pochodzenie nazwy najprawdopodobniej pochodzi od barwy szat mnichów kapucynów. Nazwa ta pojawia się w źródłach pisanych od 1700 roku. Ciężko ustalić czy napój wywodzi się z Austro-Węgier czy z Włoch ponieważ można go spotkać w tekstach z podobnych okresów, jednak dzisiejsza nazwa cappuccino wywodzi się bezpośrednio z Włoch. Pierwszy raz można ją zobaczyć w załączniku do zdjęcia filiżanki z kawą z odrobiną bitej śmietany i tartej czekolady na wierzchu.

Maszyna do produkcji Espresso zasadniczo wpłynęła na rozwój cappuccino. W 1901 roku Luigi Bezzera z Milanu opatentował swoją pierwszą maszynę. Bardzo szybka popularyzacja maszyn do espresso zaczęła się w roku 1950. Wcześniej "espresso" było po prostu esencją uzyskiwaną z mielonych ziaren palonej kawy, czasem nawet bez odsączania fusów. Dzięki maszynom, można uzyskać wywar parzony pod ciśnieniem, co daje charakterystyczną creme(piankę na espresso), którą tak kochamy :)

Do 1990 roku cappuccino było popularne głównie w Europie, Australii i Południowej Ameryce. Znaczną popularność w Ameryce Północnej zyskało dopiero później, dzięki masowej popularyzacji kawiarni.


Sztuka tworzenia rysunków i napisów na cappuccino i latte nazywa się latteart i bardzo szybko się rozwija. Bariści prześcigają się w wymyślaniu coraz to bardziej kreatywnych i skomplikowanych wzorów co daje nam możliwość cieszenia się kawą nie tylko dzięki jej wyjątkowemu smakowi ale również jej finezyjnym wyglądem.




Kanadyjczycy nie byliby sobą gdyby nie wymyślili swojego sposobu podawania cappuccino. Popularną u nich wersją tego napoju jest mrożone cappuccino, które przygotowuje się w maszynie do slurpee (rodzaj mrożonego napoju)

Leave a Reply