Teraz kiedy po lekturze poprzednich wpisów znamy charakterystykę najpopularniejszych szczepów białych i czerwonych winogron, opiszę jak wina powinno się podawać i jakie rodzaje wina pasują najlepiej do jakich potraw.


Jaka temperatura wina?




Temperatura podawania wina jest ważna ponieważ tylko w określonych warunkach wino oddaje pełnię swojego potencjału, smaku i aromatu. Poniżej znajdują się przedziały temperatur w jakich powinno być podawane wino. Należy pamiętać, że w momencie przelania go do kieliszka wino ogrzewa się o 1-2 stopnie Celsjusza.


Szampany i wina musujące: 6-8 stopni Celsjusza
Wina białe wytrawne i różowe: 8-10 stopni Celsjusza
Wina ziołowe: 12-14 stopni Celsjusza
Wina deserowe: 14-16 stopni Celsjusza
Wina czerwone wytrawne: 16-18 stopni Celsjusza

Należy pamiętać, że wina nie można gwałtownie schładzać, np. w zamrażalniku.
Wina białe i różowe powinny być serwowane w kubełku (cooler) z wodą z dodatkiem lodu, natomiast szampany powinny być serwowane w coolerze z lodem z dodatkiem odrobiny wody (bez niej lód przymarzałby do butelki)

Jak dobierać wino do potraw


Najbardziej ogólne zasady mówią, że wina białe serwuje się do ryb i drobiu oraz potraw, wina czerwone do wołowiny i wieprzowiny, natomiast wina słodkie do deserów. Jednak w tym wpisie bardziej zagłębię się w ten temat aby przedstawić wam wiedzę rzetelną i kompletną.

Do win białych wytrawnych najlepiej pasują: drób na zimno, wędliny, jaja w majonezie, gotowany lub pieczony schab i ryby w galarecie lub pikantnych sosach. 

Wina białe pół-wytrawne świetnie komponują się z pasztetami, rybami w sosach białych lub szarych oraz z kurczakiem

Wina czerwone wytrawne doskonale komponują się z potrawami ostrzejszymi i tłustszymi jak pieczenie z kaczki, królika, wieprzowiny i wołowiny. Poza tym idealnie nadają się do dziczyzny

Wina słodkie i półsłodkie podaje się do deserów

Szampany podawane są najczęściej do kawioru

Jeśli natomiast chodzi o sery to do serów twardych podaje się wina czerwone wytrawne a do pleśniowych wina białe. Do win różowych najlepiej smakują sery kozie. 

Jedyną potrawą do jakiej nie podaje się win są zupy, jednak i od tej zasady są wyjątki. Wina mogą być podawane do zup gęstych z dodatkami mięsa.


Należy pamiętać, że nie są to sztywne zasady i tak naprawdę nie ma nic zdrożnego w tym, że ktoś lubi np. białe wina do wołowiny... Wszystko to jest kwestią gustu, jednak powyższe zasady mogą ułatwić dobór odpowiedniego wina do potraw.






Categories:

Leave a Reply