W ostatnim wpisie podzieliłem się z wami wiedzą na temat szczepów białych winogron. W tym poście opowiem o najpopularniejszych szczepach, z których produkuje się wino czerwone o ciemnych barwach, znane pod nazwą win czerwonych.








Cabernet Sauvignon - jest to zdecydowanie najszerzej rozpoznawalny szczep świata, dający wina najlepszej jakości. W węższych kręgach określany arystokratą win czerwonych. Jego plantacje można spotkać na całym świecie, zaczynając od gorącego Maroko, na chłodnej Nowej Zelandii kończąc. Daje szlachetne wina z dużą ilością tanin i garbników (substancje powodujące uczucie "drętwienia języka" przy degustacji wina). Wina tego rodzaju idealnie nadają się do leżakowania w dębowych beczkach. W zależności od warunków uprawy może dać wina bardziej przystępne, owocowe lub ostrzejsze i wytrawne. Spożywane bez leżakowania w beczkach, powinno być w kupażach z bardziej łagodnymi szczepami, takimi jak Merlot.

Pinot Noir - Jest to szczep bardzo ceniony z uwagi na swoją jakość ale także z uwagi na trudność uprawy i podatność na choroby. Jest bardzo wrażliwy na pleśń i wilgoć, ponadto jest bardzo wymagający odnośnie temperatur. Daje wina jaśniejsze od innych szczepów czerwonych ale za to pełne, o owocowych aromatach. Mimo tego, że wymaga dużej dbałości o uprawę, występuje w każdym kraju słynącym z produkcji wina. Leżakowany w beczkach nabiera aromatów cedru, tytoniu, wanilii i trufli, zamiast pierwotnych truskawek, wiśni, malin i jagód.

Syrah/Shiraz - obydwie formy zapisu nazwy tego szczepu są poprawne i stosowane w odniesieniu do jednego rodzaju winogron. Jest to szczep wywodzący się z Francji, jednak pełnię potencjału ukazuje uprawiany w Australii. Z reguły daje bardzo mocne wina o głębokiej barwie, aromatyczne i owocowe. Syrah pochodzi z Francji i tam daje najlepsze rezultaty. Jest często używany jako element kupaży win delikatniejszych, nadając im ostrzejsze nuty. Szczep ten wymaga leżakowania aby pokazać swój ostry i niepowtarzalny charakter.

Merlot - Charakteryzują go śliwkowe i czekoladowe nuty, szczep ten oryginalnie pochodzi z Francji i tam jest najczęściej uprawiany. Jest delikatny, dlatego jest używany w kupażach (zwykle ze szczepami Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc). Gdy dojrzewa w dębinie rozwija aromaty śmietany, wanilii i owoców leśnych. Jego delikatność, wyrazistość smaku i stabilna struktura nie wymagają długiego leżakowania, dzięki czemu może być serwowane jako wino codzienne, młode. Wina pochodzące z Kalifornii winifikowane z tego szczepu są bardzo delikatne, miękkie i uniwersalne. Dzięki wysokiej zawartości cukru , może przez długi czas wciąż pracować w butelce.


Jeśli chodzi o szczepy win czerwonych to wszystko co dzisiaj dla was przygotowałem. Jeżeli chcielibyście abym rozwinął ten temat, czekam tylko na znak w komentarzach.

Categories:

Leave a Reply