Winem możemy nazwać napój o średniej zawartości alkoholu (9%-18%), do którego wytworzenia użyto tylko i wyłącznie winogron. Jest to bardzo ważne, wszystkie napoje z domieszką innych owoców możemy nazwać co najwyżej napojami wino-podobnymi. W tym wpisie zaprezentuję najpopularniejsze szczepy białych winogron.


Chardonnay - Szczep białych winogron, jeden z najważniejszych i najszerzej uprawianych na całym świecie. Wytwarza się z niego białe wina wytrawne we Francji, szampany, najbardziej wytworne wina amerykańskie. Chardonnay uprawia się niemal w każdym kraju, który produkuje wino. Żaden inny szczep białych winogron nie nadaje się równie dobrze do leżakowania w beczkach dębowych. W zależności od regionu, w którym jest uprawiany oraz sposobu winifikacji znajdziemy w nim aromaty jabłek, melona, ananasa, dymu, wanilii, masła czy orzechów.



Riesling - uważany jest za jeden z najbardziej szlachetnych, jeśli nie najszlachetniejszych białych szczepów winnych na świecie. Wytwarza się z niego wszelkie możliwe wina: od wytrawnych po słodkie. Główną cechą Rieslinga jest bogactwo aromatu. Riesling daje trunki wielowymiarowe - od win o delikatnej owocowości do subtelnej kwasowości, po pełne zapachów kwiatów bzu, czy agrestu. Z wiekiem w Rieslingu pojawiają się charakterystyczne naftowe nuty.



Sauvignon Blanc - z tego szczepu otrzymamy bardzo aromatyczne i świeże wino. Szczep Sauvignin Blanc pochodzi z Doliny Loary we Francji. Wina z tej odmiany najlepiej spożywać jako młode. Bardzo rzadko winifikowany jest w dębowych beczkach. Wyczuwamy w nim aromaty agrestu, fig, skoszonej trawy. Cechą bardzo charakterystyczną tej odmiany jest intensywnie owocowa i świeża paleta.







Semillon - ten szczep odgrywa bardzo dużą rolę w Bordeaux, głównie jako domieszka do Sauvignon Blanc w świetnych winach włoskich Sauternes, fantastycznych w połączeniu z pasztetem z gęsich wątróbek i niebieskimi serami pleśniowymi. Można z niego otrzymać również aromatyczne wina wytrawne nadające się do długiego przechowywwania, o wyraźnym, ale przyjemnym aromacie siana, ziół i lanoliny (!). Te wina wytrawne, produkowane przede wszystkim w Australii, RPA i Chile, nadają się świetnie do ryb i skorupiaków


To są te najczęściej używane szczepy, przy produkcji win białych. Różnią się one kolorem, wielkością, oraz przede wszystkim smakiem i aromatem jaki można wydobyć przy produkcji wina. W naszej restauracji można znaleźć wina winifikowane z tych jak i wielu innych szczepów. Zapraszamy do degustacji!


Categories:

Leave a Reply